www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

"Златната палма" от Кан 2017 "Квадратът" на Рубен Йостлунд идва на "София Филм Фест"

10.12.2017 | Авто новини: Лукс&Стил » Кино, театър, сцена | Автор: Jordan Lukanov | 1149 прочитания
A+ | A-

В края на миналата седмица Европейската Филмова Академия и EFA Productions раздадоха награди на най-добрите филми за изминалата 2017 година. Това се случва за 30-а поредна година, а в своята реч по случай юбилея Вим Вендерс призова събралите се в Берлин хора на киното: „...Европа има по-солидни и сериозни основи, които не са парите и непрестанното желание да се реализират приходи – ние притежаваме културни традиции и идеи за това какви сме ние като хора и като социални същества... Готови ли сме да се борим за нашите идеали? Нашето филмово семейство има огромно значение за хората и може да промени света – ние носим отговорност за това!...”

Изцяло в духа на трогателните, силни думи на президента на ЕФА всеобщото гласуване изведе на преден план един невероятно силен филм, чиито достойнства бяха признати още през май в Кан, където творбата спечели тазгодишната „Златна Палма” – това е „Квадратът” („THE SQUARE”) на Рубен Йостлунд. Провокативната копродукция между Швеция, Германия, Франция и Дания беше удостоена с призовете за най-добър сценарий, най-добър художник и най-добра европейска комедия, Клаес Банг получи статуетката, която се полага на най-добрия европейски актьор за 2017 година, а режисьорът Йостлунд беше удостоен с наградата за най-добър режисьор.

Кулминацията на вечерта на наградите на ЕФА беше обявяването на НАЙ-ДОБРИЯ европейски филм на 2017 година – това е отново „Квадратът”, който със своите 6 награди на Европейската филмова академия ще бъде един от „гвоздеите” в програмата на 22-рия София Филм Фест през март 2018. Над 3000 членове на Европейската филмова академия са участвали в гласуването на наградите за поредна, 30-та година.

Още след премиерата на „Квадратът” през май в Кан започнаха да се срещат определения като „остра сатира”, „предизвикателен”, „изключителен”, „неочаквано силен”, „брилянтен”, а специалистите съветват, ако искате да видите филма без всякакви предразсъдъци, да не четете синопсиси и да не гледате трейлъри.

Президентът на муждународното жури на най-авторитетният международен фестивал през 2017 година Педро Алмодовар е плакал, когато е видял филма и е откровен в признанието си негов адрес: „Този филм е посветен на тоталната принуда към политическа коректност – това е кошмарно и също толкова ужасяващо, както и всяка друга диктатура. За щастие, при все сериозната тема, филмът демонстрира изключителното въображение на неговите автори. Това е творба, която ще пожелая да видя отново именно защото е толкова богата и предизвикателна, в нея се съдържат толкова много различни неща. Политическата коректност може да се превърне в истински ад – представен по толкова изключителен начин от майстор-режисьор в киноистория, тя е важно да бъде видяна!”.Тагове: Златна палма Кан София филм фестНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin probook Авто новини мобилна версия Auto news english version

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ