www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Изложба концептуален моден дизайн от 9 ноември до 9 декември в Софийски арсенал

10.11.2017 | Авто новини: Лукс&Стил » Литература, арт | Автор: Jordan Lukanov | 1067 прочитания
A+ | A-

От 9 ноември до 9 декември Софийският арсенал музей за съвременно изкуство САМСИ на бул. "Черни връх" 2 приютява изложбата концептуален моден дизайн "STATIONS". Това е третият концептуален проект на дизайнерска платформа „Иван Асен 22“.

Успехът на първите проекти „XXSofia“ и „1,5 км …“ е безспорен. Освен многобройната публика, посетила изложбите в „Гьоте институт“ и САМСИ, двата модни филма, съпътстващи изложбите, получиха редица номинации и награди на престижни фестивали за моден филм в целия свят.

Новият проект на „Иван Асен 22“ включва въздействаща върху сетивата ни пространствена инсталация с дизайнерските модели и прожекция на моден филм. Събитието в пространството САМСИ към Национална художествена галерия се осъществява с подкрепата на Vivacom ARThall и Esthederm и на ABSOLUT.

„STATIONS“ проследява и интерпретира глобалната тенденция МУЛТИЛОКАЛИЗЪМ и проучва нашата създадена чрез опит и преживявания на различни точки по света идентичност с изразните средства на концептуалната мода, моден филм и изложба-пространствена инсталация.

Какво е усещането да си наравно у дома на няколко места по света? Или на това да се изгубиш между спирките?

Нели Митева, куратор на STATIONS:
"„Вкъщи” е навсякъде и никъде.

Пътуването! Днес то е толкова постижимо, може да се случи бързо и да ни отведе до по-близки или най-далечни места. Пътуваме от любопитство към непознатото, от стремежа за откъсване от всекидневието или в търсене на същинската си идентичност, в опит да разберем самото си съществуване.

Напускането на едно и достигането до друго място: Какво е усещането да си чужд и да нямаш твърда почва под краката си? Кога започваш да се чувстваш „вкъщи”? Как влияе пътуването и местата, през които преминаваме и които обитаваме за по-кратък или по-дълъг период от време, върху изграждането, размиването, препроектирането и новоконструирането на идентичността ни?

И ако пътуването е търсене, а спирката – престой за определено време на място, което отвежда до друго, какво тогава е домът?

Домът е спирката, на която се чувстваш „на място”, независимо дали там се задържаш най-дълго или към която се завръщаш най-често. Домът е намирането. Той може да бъде преносим, да бъде чувство, човек, които носиш със и в себе си по пътя; да бъде конституиран навсякъде, изграден посредством конкретни материални неща (лични предмети) или пък спомени, усещания. Научаваш се да го разпознаваш и оценяваш чрез пътуването. И разбираш, кога и къде си „у дома”: там, където си себе си. Принадлежащ – към нещо, някого или средата.
 
Тези аспекти определят тематичната структура за разработката на дизайнерските модели, концепцията на филма и визуалната среда на изложбата."Тагове: САМСИ изложба мода дизайн Софийски арсенал НХГ галерияНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin probook Авто новини мобилна версия Auto news english version

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ