www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Маестро Валерий Гергиев обещава уникални 2,5 часа в НДК на 3 октомври

01.10.2017 | Авто новини: Лукс&Стил » Литература, арт | Автор: Jordan Lukanov | 841 прочитания
A+ | A-

На 3 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК предстои концерт на Симфоничния оркестър на Мариинския театър с диригент и художествен ръководител-директор Валерий Гергиев. Маестро Гергиев ще подари на българската публика един уникален спектакъл, обединил три колоса на руския симфоничен авангард: Сергей Рахманинов – Игор Стравински – Дмитрий Шостакович. Програмата на концерта е събрала изключителни произведения, които поради своята мащабност и трудност не се изпълняват в една концертна вечер и могат да бъдат изпълнени само от най-велики музиканти като Маестро Гергиев, неговия виртуозен оркестър и изключителния пианист Денис Мацуев.

След седемгодишна творческа пауза като композитор, по време на своята емиграция в САЩ Сергей Рахманинов (1873-1943) създава в 1926 г. концерт за пиано и оркестър №4, който с нов музикален език, агресивен характер и експресивна звучност разчупва дотогавашните представи за типичната Рахманинова клавирна музика. Самият Рахманинов изпълнява своя концерт в Америка и Европа. Концерт №4 е по-джазов и по-малко познат от 3-и концерт за пиано, но е не по-малко въздействащ и мелодичен, особено когато е в изпълнение на виртуозния пианист Денис Мацуев – звезда на съвременното клавирно изкуство.

Един друг руснак в емиграция – Игор Стравински (1882-1971), вече е революционизирал музиката със своите балети, които предизвикват фурор в Париж 1910-1913 година. След бурно освирканата премиера в Париж през май 1913 год., балетът „Пролетно тайнство” става един от шедьоврите на модернизма на XX век и до ден днешен продължава да оказва влияние на съвременната музика. Посветен е на езически старославянски ритуал – пролетно съзаклятие за плодородие на земята, свързано с човешко жертвоприношение, при което избраното момиче-жертва танцува до смърт. Тази музика отхвърля всякакви правила и хармонии. Мощният оркестър поразява с изригващата сила на отделните накъсани музикални фрагменти и сякаш, обсебен от магията на сменящите се неравноделни ритми, звучи като един огромен ударен инструмент.

В края на 1934 г., замисляйки своята 4-та симфония, Дмитрий Шостакович (1906-1975) определя сам: „Това трябва да бъде монументално програмно произведение, изпълнено с големи мисли и големи страсти”. Това негово изказване предполага, че в новата си творба той ще се отдели радикално по форма и съдържание от концепциите на досегашните си симфонии, а също така и от принципите на симфонизма, използвани по това време от много други съветски композитори. През 1936 г. след генералната репетиция Шостакович внезапно отменя премиерата на 4-а симфония. Изминават цели 25 години - през декември 1961 год. Московският филхармоничен оркестър под диригенството на Кирил Кондрашин изпълнява за първи път 4-а симфония – монументално и необичайно симфонично произведение, което Шостакович определя като свое художествено кредо.

Художественият ръководител-директор на Мариинския театър в Санкт Петербург, Русия - Валерий Гергиев, днес е водещият световен диригент. Освен с Мариинския театър той работи с Лондонския симфоничен оркестър, Виенския филхармоничен оркестър, Оркестъра на Берлинската филхармония, Ротердамския филхармоничен оркестър, Ню-Йоркския филхармоничен оркестър, Мюнхенския филхармоничен оркестър, Националния оркестър на Франция, Кралския филхармоничен оркестър Концертгебау (Амстердам), Оркестъра на шведското радио, Световния оркестър на мира и други. Създател и ръководител на забележителни в международния музикален живот фестивали: Фестивал Миккели (Финландия), Ротердам филхармоничен Гергиев фестивал (Нидерландия), „Звезди на белите нощи – Санкт Петербург”, Московски Великденски фестивал, Фестивал 360° (Мюнхен, Германия), Международен далекоизточен фестивал (Владивосток, Русия), Международен Кавказки фестивал „Мариинский–Владикавказ” и др. Той е председател на организационния комитет на световноизвестния международен конкурс на името на П.И.Чайковски.

Гергиев е в творческо сътрудничество с най-големите световни оперни театри: Метрополитен опера - Ню Йорк, Кралския оперен театър „Ковънт гардън” – Лондон, операта на Сан Франциско, театър „Ла Скала – Милано”, Новата опера на Израел, театър „Шатле” – Париж и други. Оркестърът и трупата на Мариинския театър под ръководството на Валерий Гергиев са гостували в повече от 50 страни в целия свят. Валерий Гергиев е известен и със своята активна позиция в защита на хуманистичните идеали – инициатор е на много благотворителни концерти и спектакли. Дискографията му е обширна и е удостоявана многократно с редица престижни международни награди.

Денис Мацуев (пиано) е роден е през 1975 г. в Иркутск, Русия. Носител на Държавната премия на Руската федерация (2009 г.), „Народен артист на Руската федерация” (2011 г.), един от най-известните пианисти в съвременния музикален свят. Първото му участие в международен конкурс за пианисти е в Йоханесбург, Южна Африка през 1993 г., където печели Голямата награда. Завършва с отличие Московската консерватория. Едва 20-годишен е солист на Държавната филхармония в Москва. През 1998 г. Мацуев става лауреат на Международния конкурс за пианисти в Париж. Същата година печели първата награда на ХI Международния конкурс „П.И.Чайковски“ в Русия.

През 2004 г. пианистът представя в Москва своя първи солов концерт. Провежда и свой годишен персонален цикъл „Солист Денис Мацуев“, в който участват диригенти от ранга на Валерий Гергиев, Лорин Мазел, Зубин Мета, Владимир Спиваков.С огромен успех преминават неговите концерти на сцените на най-престижните зали в света. Денис Мацуев работи съвместно с Чикагския и Питсбъргския симфонични оркестри, оркестъра на Баварското радио, Лайпцигския оркестър Gewandhaus, Симфоничния оркестър на ВВС и други. Член е на Съвета по култура и изкуство при президента на Русия, председател на Обществения съвет към Министерството на култура на Руската федерация, президент на Фондацията „Нови имена”.

Симфоничният оркестър на Мариинския театър е един от най-старите музикални колективи на Русия. Неговата история започва от началото на ХVIII век със създаването на придворната инструментална капела. В ХIХ век важна роля за утвърждаването на оркестъра на Мариинския театър изиграва дейността на Едуард Направник, ръководил оркестъра повече от половин век. С Мариинския оркестър са работили световни знаменитости като Хектор Берлиоз, Рихард Вагнер, Ханс фон Бюлов, Густав Малер и други.

В съветско време блестящата традиция е продължена от диригентите Евгений Мравински, Юрий Темирканов и други. От 1988 година оркестърът се ръководи от Валерий Гергиев, който разширява репертоара и включва всички симфонии на Бетовен, Малер, Прокофиев, Шостакович, реквиемите на Моцарт и Верди, произведенията на Рахманинов, Стравински,Шчедрин, Губайдулина, на млади руски и чуждестранни композитори. Оркестърът гастролира в Европа, Америка, Япония, Китай, Австралия и други. Той е в топлистата на върховите световни оркестри.Тагове: Маестро Валерий Гергиев диригент концерт НДКНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin probook Авто новини мобилна версия Auto news english version

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ