www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Google и Waymo съдят Uber заради открадната технология

24.02.2017 | Авто новини: Авто пазар » Световен опит | Автор: Georgi Ivanov | 2054 прочитания
A+ | A-

Google и дъщерната компания на гиганта Waymo съдят Uber заради открадната технология за автономно придвижване на автомобили, която е била изнесена от бивш служител на Waymo.

Скандалът тръгна от Waymo, където случайно научили Uber разполага с лидар технология, която се оказала идентична на тази, разработена от компанията.

Искът на Waymo е подаден вчера, като в него се обяснява, че бившият служител на Google Антъни Левандовски е копирал 14 000 файла, свързани с тази технология шест седмици преди да напусне компанията, което е станало в края на януари 2016 година.

След като е напуснал Google Левандовски е основал собствена компания за създаване на камиони с автопилот, наречена Otto, а по-късно компанията е купена от Uber.

„Вярваме, че тези действия са част от план, целящ да открадне търговските тайни и интелектуалната собственост на Waymo”, се казва в исковата молба.

От Uber обясниха, че приемат тези обвинения сериозно и ще направят проверка на фактите.

Лидар системата на Waymo е голямата гордост на компанията, която я представи официално на изложението в Детройт през януари. Технологията е развита от специалистите на Waymo и намалява с 90% разходите, свързани със системата за автономно придвижване.

36-годишният Левандовски е влязъл в света на автопилотите през 2004 година, когато представя собствен мотоциклет със система за автономно придвижване, кръстен Ghostrider. През 2007 година той започва работа за Google, като е част от проекта Street View, а след това се прехвърля в екипа за създаването на автономен автомобил на интернет гиганта.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin probook Авто новини мобилна версия Auto news english version

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ