www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Siemens е готов с първия в света електрически ферибот

12.01.2013 | Авто новини: Лукс&Стил » Мода, красота | Автор: | 1490 прочитания
A+ | A-

Заедно с норвежката корабостроителница Fjellstrand, Siemens разработи първия в света електрически автомобилен ферибот. 80-метровият плавателен съд може да пренася 120 леки автомобили и 360 пътници. От 2015 г. новият ферибот ще се използва за превоз по маршрута между норвежките градове Лавик и Опедал. Корабът е на батерии, които ще се зареждат в паузите между превозите - процедура, която отнема само 10 минути. Досегашните кораби, които се движат по този маршрут, използват средно около 1 милион литра дизелово гориво на година като отделят 570 тона въглероден диоксид и 15 тона на азотни окиси. Електрическият ферибот е разработен след провеждане на  конкурс, организиран от Министерството на транспорта на Норвегия. Като награда при спечелване на конкурса, корабната компания Norled е получила лиценз да оперира по маршрута до 2025 г.
Фериботът е специално проектиран, за да отговори на изискванията на електрическата задвижваща система. Като катамаран с два тънки корпуси, той се движи с по-малко съпротивление във водата в сравнение с обикновените кораби. Корпусите му освен това са изработени от алуминий вместо традиционно използваната стомана. Вместо с дизелов двигател, фериботът е оборудван с два електрически двигатели. Тези двигатели се захранват от батерия с тегло до 10 тона. Като цяло новият кораб е на половина тежък спрямо конвенционалния ферибот. Това оказва пряко въздействие върху спецификациите на задвижващата система. Като се има предвид, че фериботът, който в момента обслужва маршрута, има двигател с мощност от 1500 киловата (кВ) или повече от 2 000 конски сили, батерията на новия кораб ще има мощност от 800 кВт. При нормални условия или работещ със скорост от 10 възела, батерията с мощност от 400 кВт ще е напълно достатъчна за обслужването на линията между Лавик и Опедал. Основната характеристика на новия ферибот е, че презареждането на батериите отнема само 10 минути.
Стотици фериботи свързват континенталната част на Норвегия с островите край нейния бряг и осигуряват маршрути за своите многобройни заливи. Използването на батерия и на технология за презареждането й, може да послужи за обслужването на всички до 30 минутни превози в страната чрез електрически задвижваните кораби.
Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin probook Авто новини мобилна версия Auto news english version

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ